Twee kinderen tegelijkertijd de borst geven? Hoi tandemvoeden!

Tandemvoeden, twee kinderen van verschillende leeftijden tegelijkertijd de borst geven, is iets wat je niet zoveel ziet, of waar in ieder geval niet over wordt gesproken. Toch zijn er veel moeders die het wel doen. Maar wat is tandemvoeden nu precies?

Dit artikel is gepubliceerd op Mama Enzo

Borstvoeding next level

De voordelen van borstvoeding zijn al vaker besproken. Het is goed voor het afweersysteem van jouw kind, voor jou en het is ook heel bijzonder voor de binding tussen de moeder en het kind. Gelukkig zijn er vandaag de dag ook veel supergezonde vervangers voor moeders die geen borstvoeding kunnen geven. Maar wat als je wél borstvoeding kunt geven, en het zelfs zo goed gaat dat je twee kinderen tegelijkertijd kunt voeden? Dan doe je dat, als je dat wilt natuurlijk, en dit duovoeden wordt ook wel tandemvoeden genoemd.

Twee kinderen aan de borst na de geboorte

Tandemvoeden is helemaal oké en hartstikke gezond, want moedermelk is nog steeds de gezondste melk voor jouw kleintje. Ook als je kindje direct na de bevalling samen met z’n nieuwe broertje of zusje drinkt, is dat helemaal goed. Je colostrum kan niet worden opgemaakt, want er wordt telkens nieuwe aangemaakt. De nieuwe baby eerst laten drinken is wél een goed idee. Zo is er altijd genoeg melk voor de pasgeboren baby, zonder dat hij of zij daar extra hard voor hoeft te werken. Tijdens de periode dat je stuwing hebt, is het soms juist wel handiger om het oudere kindje eerst te laten drinken, zodat de borst weer minder vol en gespannen is, en het hierdoor makkelijker is voor de jonge baby om te drinken.

Stoppen met borstvoeding tijdens de zwangerschap

Veel moeders die nog borstvoeding geven, stoppen ermee als ze weer opnieuw zwanger worden, of als ze zwanger willen worden. Als je borstvoeding geeft blijft de eisprong nog wel eens uit. Daarom kiezen veel moeders ervoor om te stoppen met borstvoeding als ze opnieuw zwanger willen worden. Een andere reden om te stoppen met het borstvoeden is omdat je lichaam vaak een stuk gevoeliger is tijdens de zwangerschap. Met een kind aan de borst raken sommige moeders dan ook overprikkeld.

Stoppen tijdens de zwangerschap

Soms stopt het kind uit zichzelf. Dit kan komen omdat de melkproductie vaak een stuk minder is, of de melkaanmaak zelfs helemaal stopt. De smaak van de melk verandert ook. Waar de melk normaal heerlijk zoet is, zorgen de hormonen dat de melk tijdens de zwangerschap zouter wordt. Halverwege de zwangerschap gaat je melk namelijk meer op colostrum lijken.

Doorgaan met borstvoeding, of opnieuw beginnen

Niet alle kinderen stoppen met het drinken tijdens de nieuwe zwangerschap van hun moeder. Sommige kinderen drinken stug door, soms zelfs terwijl er geen druppel melk uitkomt. Andere kinderen stoppen met drinken maar behouden de drinktechniek, en gaan na de geboorte van hun broertje of zusje weer verder met drinken uit de borst. In dat geval kan de moeder tandemvoeden. Andere kinderen zijn er al helemaal overheen, en hebben geen interesse in het drinken, of zijn de techniek van het drinken verleerd.

Borstvoeden is opvoeden: afspraken maken

Als kinderen blijven drinken of opnieuw drinken, kan het soms fijn zijn om afspraken te maken. Sommige kinderen willen na de geboorte van hun broertje of zusje bijvoorbeeld net zo vaak drinken als de kleine baby, terwijl ze daarvoor misschien slechts een paar keer per dag dronken. Borstvoeden is ook opvoeden, dus het is verstandig om hier duidelijke afspraken over te maken zodat jij, de baby en je oudere kind zich fijn voelen bij het tandemvoeden. Als je het tandemvoeden niet meer fijn vindt is dat ook helemaal oké, en kun je het gaan afbouwen. Ga samen op zoek naar een andere activiteit waarbij de band op een andere manier bijzonder blijft.